2010 m. balandžio 21 d., trečiadienis

Buhalterinės apskaitos informacija

Buhalterinė apskaita - istorijoje yra viena iš pirmųjų informacijos gavimo sistemų ūkinei veiklai valdyti. Iš pradžių ji rinko informaciją apie ūkio materialinę būklę, bet, plėtojantis visuomeninei gamybai, tapo labai sudėtinga informacijos sistema visoms ūkio grandims valdyti. Rinkos ekonomikos sąlygomis buhalterinė apskaita tampa ūkinių operacijų ir ūkinių įvykių, išreikštų pinigais, registravimo, grupavimo ir apibendrinimo sistema, skirta gauti informaciją ekonominiams sprendimams priimti ir (arba) finansinei atskaitomybei sudaryti. Šis apibrėžimas pateiktas Lietuvos Respublikos buhalterinės apskaitos įstatyme.

Jame apibūdinant buhalterinę apskaitą, pabrėžiami šie svarbiausi dalykai:

1. Buhalterinė apskaita yra ūkinių operacijų ir įvykių registravimo, grupavimo ir apibendrinimo sistema. Įvykiams ir operacijoms registruoti, sisteminti ir apibendrinti taikomi įvairūs būdai: dokumentavimas, inventorizavimas, sąskaitos, dvejybinis įrašas, įkainojimas, kalkuliavimas, atskaitomybė ir kiti. Visi įvykiai ir operacijos registruojami dokumentuose tuoj pat, nedelsiant ir toliau sisteminami bei apibendrinami apskaitos registruose.

2. Ūkinės operacijos ir įvykiai registruojami, sisteminami ir apibendrinami piniginiu matu. Apskaitoje piniginis matas dažnai naudojamas kartu su natūriniais ir darbo matais. Naudojant piniginį matą, apskaičiuojami ne tik konkrečios įmonės, bet ir šakos bei visos šalies ekonominiai rodikliai.

3. Buhalterinės apskaitos informacija naudojama ekonominiams sprendimams priimti. Teisingai surinkta ir apibendrinta informacija yra pagrindinis šaltinis optimaliems ir teisingiems sprendimams priimti. O neteisingi sprendimai - tai nesutarimai ir nuostoliai.

4. Buhalterinė apskaita teikia duomenis apie įmonės finansinę būklę, veiklos rezultatus ir pinigų srautus, reikalingus finansinei atskaitomybei sudaryti.

Šiame buhalterinės apskaitos apibrėžime, kaip matome, labiausiai akcentuoti 4 momentai, nors jų galėtų būti pateikta ir daugiau, nes apskaita atlieka ir kitas funkcijas. Pavyzdžiui, pažymėtinos tokios: buhalterinė apskaita yra viena iš svarbiausių ir veiksmingiausių vidaus rezervų atskleidimo priemonių; ji padeda taupyti išteklius, sistemingai lyginti išlaidas su pajamomis, tiksliai laikytis finansinės drausmės; ji atlieka svarbią įmonės veiklos kontrolės funkciją; apskaita yra veiksminga priemonė visam ekonominiam darbui gerinti, operatyviai vadovauti įmonės padaliniams, finansinei analizei tobulinti, darbo drausmei stiprinti, darbuotojų sąžiningumui ugdyti ir kt.

Todėl daugelis autorių pateikia labai įvairius apskaitos apibrėžimus, nurodydami, jų nuomone, svarbiausias apskaitos funkcijas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą